Mensen zijn massaal moe. Bekaf. We horen in de praktijk dagelijks “Ik snap er niks van, hoe kan dat nou?”.

Het antwoord op deze vraag, ‘waar is jouw ontspanning?’, vinden we in de natuur. Van origine werkten we vol energie keihard in de zomer en deden we in de winter een stapje terug, en compenseerden zo de in de zomer gemaakte uren. Het is niet voor niets koud, donker en kil buiten. Het hele lichaam schreeuwt om lekker op bed te liggen, te slapen en niets te doen. Maar wij luisteren niet – sterker nog, we vragen ons af hóé het in godsnaam mogelijk is. Daar hebben we toch geen tijd voor? We hebben het drukker als ooit te voren. We werken ‘s winters meer uren dan in de zomer, plannen alle drukke cursussen in de wintermaanden en vragen ons allemaal af waarom we zo moe zijn.

In de winter neemt de natuur pauze. Binnen de Chinese geneeskunde noemen we de winter de yinne tijd, en de zomer de yange tijd. De Chinese geneeskunde zoekt altijd een balans tussen de yinne en yange kant van het leven. In de yinne grond ontvouwen zich langzaam zaden die in het voorjaar door de yange zonnewarmte tot leven komen. Niet eerder. Je schept de grond niet open met een grote bouwlamp om de zaden voortijdig de grond uit te laten schieten. Het punt is dat alles een rustpunt nodig heeft, en het lichaam is daar geen uitzondering op. Gebruik deze tijd dus om, als het even kan, je terug te trekken, lekker in je bed te liggen en op te laden. Je laadt tenslotte wel met secure regelmaat je smartphone op, maar je laadt jezelf niet op?

Onze tip van de dag?: Pak je agenda en plan plenty heerlijke Yin-momenten in, het zal jou en jouw lichaam goed doen. Heb je ondersteuning nodig bij deze yinne-momenten? Boek deze hier: https://praktijkacure.nl/contactformulier/