Er wordt altijd gezegd dat je eigenlijk alleen voedsel en lucht nodig hebt om te blijven leven: nachtrust hoort ook in dat rijtje thuis. Deze week was de praktijk vol met mensen met slaapproblemen. Na verloop van tijd raken deze mensen lichtelijk in paniek als het slapen maar niet wil lukken. Bij zwangeren of dames in de overgang valt dit te wijten aan hormonen, en kunnen we prima ondersteuning bieden bij deze processen. Dankzij de behandelingen wordt het opgejaagde gevoel (soms zelfs met paniekaanvallen) steeds minder en langzaam komt de geest, en het lichaam, weer tot rust. Juist deze rust is essentieel om goed te kunnen slapen.

Dit specifieke succesverhaal gaat over een een 65-jarige vrouw, die in het voorjaar, zoals altijd, op de camping lekker zat te puzzelen onder de luifel. Ze voelde iets op haar hoofd, krabde met haar hand en zag een klein beestje op het puzzelboek vallen. Het leek op een teek, maar er was geen tekenbeet te vinden. Ze besloot het beestje te bewaren. Niet veel later kreeg ze griepachtige verschijnselen en spierpijn. Bij thuiskomst (drie weken later) is ze toch maar even bij de huisarts gegaan en kreeg ze antibiotica. Het beestje werd opgestuurd en bleek inderdaad besmet te zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi; de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Jaarlijks krijgen zo’n 27.000 mensen een kenmerkende ring of vlek bij de plek van de tekenbeet. Daarnaast krijgen 1200 tot 1500 mensen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten. Van de 27.000 patiënten houden naar schatting 1000 tot 2500 mensen per jaar langdurig klachten.

Vier weken na de beet ontwikkelden er zich problemen met het slapen. De huisarts gaf slaapmedicatie waarvan iemand normaal gesproken zeker 6 uur aaneengesloten moet kunnen slapen, maar bij de dame in kwestie was ze na 3 uur slaap al volledig wakker. Afgemat en compleet uitgeput belde ze ons: konden wij hier iets mee? Gezien het feit dat haar slaapritme volledig verstoord was, kozen we voor een behandelingscombinatie van Traditionele Chinese Acupunctuur en ooracupunctuur. En tot haar grote verbazing kon ze weer gewoon slapen: volledige uitgerust zijn was weer mogelijk. Helaas voor deze cliënte behoort ze wel tot de groep die restklachten blijft houden. Maar door elke 6 weken een verkorte behandeling toe te passen heeft ze nergens meer last van.

Heb jij, of ken jij ook iemand met slaap-gerelateerde klachten? Acupunctuur biedt meer mogelijkheden dan je denkt. Schroom niet en maak vandaag nog een gratis kennismakingsafspraak: https://praktijkacure.nl/contactformulier/.