Met alle weersschommelingen van de afgelopen weken, ben je een uitzondering als je NIET verkouden bent geworden. In de Chinese geneeskunde vinden we verkoudheid belangrijk, omdat je deze vaak kunt voorkomen met onderstaande tips! Deze week alleen al hebben we 15 mensen met (symptomen van) verkoudheid behandeld: hoofdpijn, volle neuzen, wattige hoofden en verstopte sinussen. Wij behandelen dit efficiënt en effectief in de praktijk:

Ik hou van metaforen en gebruik die ook vaak. Stel dat we het lichaam als een kasteel zien, het afweermechanisme als soldaten die het kasteel verdedigen en inbrekers die het kasteel in willen. Zo, wordt het spel van verkoudheid veel beter te begrijpen.

Als je voldoende sterke soldaten hebt, peinzen de inbrekers er niet over om het kasteel te betreden. Misschien doen ze een kleine poging, maar de soldaten tackelen iedere poging nog voordat ze kunnen beginnen. Je afweer is sterk, dit is ideaal.
Zijn de soldaten ongetraind, zwak door ziekte of vermoeid geraakt door verkeerde voeding, dan wordt het al veel aantrekkelijker voor de inbrekers om het kasteel te bestormen. Bij kwakkelende verkoudheden zie je dat dit spel gaande is en soms jaren kan duren! Om dit proces te doorbreken moet je zorgen dat je soldaten sterk zijn, geef ze goede voeding, genoeg nachtrust en neem jezelf in acht en met acupunctuur kunnen we dit proces goed ondersteunen. In de Chinese geneeskunde komt “Koude” altijd samen met “Wind”. Wees dus ook bedachtzaam bij wind. Het is heel belangrijk om de nek goed warm te houden en niet teveel in de open, (koude) wind te gaan staan. Eigenlijk de tips die je moeder vroeger al tegen je zei.

We onderscheiden 2 verschillende fasen:

1. Wind-Koude : de aanval is ingezet, jouw soldaten vechten terug maar de inbrekers hebben wel een voet tussen de deur: je hebt het koud (en dat gaat niet weg met extra kleding), er hangt een eerste druppel helder vocht onder je neus en je hebt hier en daar lichte spierpijn en spierpijn bij je nek. 2. Wind-Hitte : de inbrekers winnen terrein, je hebt een échte zere keel, je voelt je koortsig, klammig, zweterig. De spierpijn zit nu overal en is duidelijk aanwezig. En je hebt, minder smakelijk, maar hij hoort erbij: troebel geel snot. Je voelt je echt niet lekker en moet je ziek melden.

Met acupunctuur kunnen we het afweersysteem sterker maken en met aanvullende technieken zoals bijvoorbeeld Cuppen zorgen we dat de pathogenen (indringers) snel via de opengezette “ophaalbrug van het kasteel” naar buiten worden gewerkt. Met deze methodes zorgen we voor een snelle genezing van de verkoudheid.
Wordt je geteisterd door verkoudheden en kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Schroom niet en maak een afspraak! https://praktijkacure.nl/contactformulier/