Pijnklachten

Vrouw met schouder en nekklachten

Onderzoek laat zien dat acupunctuur zeer effectief kan zijn bij pijnklachten in de rug, de nek, de schouders en het hoofd. Pijn is erg vervelend, maar het heeft wel nut: het lichaam geeft hiermee een aan dat het iets absoluut niet prettig vindt. Hoe vaker dit voorkomt, hoe heviger het lichaam gaat protesteren met pijnprikkels als uitstraling naar een arm of een been. Vaak komt het door een verkeerde beweging of bijvoorbeeld een verkeerde werkhouding. Heb je rugpijn nadat je out of the blue een hele tuin hebt omgespit? Voel je het alleen bij zitten en opstaan? Til je verkeerd? Heb je steeds nek- en schouderpijn nadat je gestrest aan de computer hebt gewerkt? Zodra je de connectie ziet tussen pijn en verkeerd bewegen, heb je al 50% opgelost.
Het is dus heel belangrijk te bedenken wat jouw lichaam je duidelijk wil maken met deze pijn.

Als acupuncturist gaan we met jou op zoek naar de oorzaak, door te vragen waar de pijn precies zit en je vragen te stellen. Hoe vaak ervaar je de pijn? Verplaatst het zich? Is het erger met koud weer? Wanneer wordt het erger? Verbetert het bij beweging? Als een en ander duidelijk is, plaatsen we meestal naaldjes bij de enkels, knieën, polsen en ellenbogen. Soms kan er reden zijn om naaldloze acupunctuur toe te passen. 

Wat kan ik er zelf aan doen?

“Waar beweging is, kan geen pijn zijn” luidt een chinees gezegde. Pijn is een vorm van stagnatie, eigenlijk een gebrek aan beweging in het lichaam. Warmte creëert beweging. Als je een warme douche neemt of een hete pittenzak gebruikt voel je meestal de pijn verminderen. Ook een warm bad is een feest voor pijnlijke spieren. Vermijd kou want dat geeft juist stagnatie en kan de pijn dan weer verergeren.