Benieuwd naar de ervaringen van andere mensen met acupunctuur? Wilt u weten hoe andere mensen acupunctuur nou echt ervaren? Ik vroeg Denise, mijn dochter – en de ultieme scepticus, om haar mening:

Door: Denise van Hemert

Toen ik voor het eerste acupunctuur probeerde was ik zo’n 12, 13 jaar oud. Aan mijn voeten, bewapend met een naald stond mijn moeder, lachend – ‘lig eens stil, zo kan ik niet prikken.’ Jawel, ik was een van de eerste, zoals wij het noemden, proefkonijnen van mijn moeder – ik voel het zweet nog tussen mijn tenen. Ik ben al zolang als ik me kan herinneren, doodsbang voor naalden – ik ren er liever voor weg. Het is dan ook niet onlogisch dat ik vrij sceptisch was over acupunctuur – wie gaat er voor zijn lol naalden in zichzelf laten steken? En in godsnaam, waarom?

Nu daarentegen, als 20-jarige, ligt de situatie wel wat anders. Nog steeds zijn naalden niet mijn favoriet, maar wel mijn absolute favoriete manier van beter worden. Tegenwoordig gaan mensen niet direct meer naar de dokter, maar zoeken ze op Google waar hun symptomen op kunnen duiden: vele doemscenarios verschijnen, die in je gedachten blijven rondhangen tot je eindelijk naar de dokter besluit te gaan.

Na horrorverhalen en ervaringen van medische misstappen, tot het simpelweg eindeloos voorschrijven van heftige medicatie, prefereer ik inmiddels de natuurlijkere methode waarbij ik (in principe) geen medicatie hoef te slikken. Ik heb inmiddels wel wat kennis van acupunctuur – ik weet grofweg hoe het werkt, ik ken inmiddels enkele termen en kan soms zelf verlichting bieden aan klachten die ik heb.

Door de jaren heen heb ik, zoals vrijwel iedereen, verschillende klachten gehad: de alombekende hoofdpijn, griepen, verkoudheden (die altijd magisch plaatsvinden voor belangrijke presentaties) en vele andere dingen. Mijn inziens bestaan er grofweg 2 groepen mensen: de mensen die meteen bij de huisarts staan, en de mensen die er met een doosje Advil wel door heen komen. Ik reken mezelf tot de laatste categorie, en ga dan ook niet naar de dokter als het geen absolute noodzaak is.

Na mijn eerste kennismaking met acupunctuur en een ‘baat het niet, dan schaad het niet’ houding, volgden er vele leermomenten. Ik leerde hoe door middel van cupping en een nacht goed slapen, ik in een keer van mijn verkoudheid af was. Ik observeerde hoe door gebruik van een teishin (een vreemd gouden stokje) mijn litteken weer bijkleurde en nagenoeg volledig verdween. Ik ervaarde hoe mijn hoofdpijn wegtrok door een fantastische behandeling. Ik maakte mijn examens met, wat voelde als, de meest heldere gedachten. Ik zag hoe mensen van hun allergieen afkwamen. Ik had zelfs na een lange vlucht vrijwel geen last van de jet-lag dankzij verblijfnaalden. En nee: aan deze ervaring is er geen enkele medicatie te pas gekomen, en in sommige gevallen zelfs geen acupunctuur naalden!

 

De voordelen
Naar mijn mening zijn er een aantal grote voordelen van acupunctuur (en gerelateerde behandelingen):
  1. Eigenlijk doen de naalden vrijwel geen pijn, het is meer het idee van de naald wat eng is.
  2. Je hoeft geen heftige medicijnen te nemen – tenzij er iets ernstigers aan de hand is en je echt gewoon naar de dokter moet.
  3. Acupuncturisten hebben ontzettend veel kennis van zaken, en herkennen het ook wanneer er iets serieus aan de hand is wat een andere behandelmethode behoeft.
  4. Acupuncturisten hebben heel veel geduld, zijn heel rustig, nemen de tijd om te onderzoeken wat je klacht daadwerkelijk is (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een huisarts die 7 minuten voor je heeft) en bespreken daarna gezamenlijk een behandelplan.
  5. Er is heel veel oog voor wat jij als individu nodig hebt: is het een puur fysieke klacht, of is er meer aan de hand? 
  6. Doorverwijzingen zijn geen enkel probleem: als een acupuncturist denkt dat hij/zij niet de juiste persoon is voor jouw klacht, zullen ze geen moment twijfelen om je naar de juiste persoon te sturen.
  7. Een acupunctuur behandeling brengt ook een stukje rust: als ik een behandeling heb gehad voel ik me altijd wat meer uitgerust, kalmer en toch eigenlijk ook altijd beter.
  8. Ondanks de negatieve publiciteit zijn deze behandelmethodes al duizenden jaren oud, onderzocht en bewezen!
  9. Mocht je nog twijfels hebben over de behandeling of de acupuncturist, dan kun je ook altijd gebruik maken van de Acugraph – een apparaat wat je je data laat zien!
  10. Vaak zijn er fijne extra dingen bij de behandeling: verwarmde behandeltafels, een heerlijk kopje thee of glas water.

 

Wilt u ook eens acupunctuur of een andere behandelingsmethode ervaren? Maak hier snel een afspraak!