Blaasklachten

We denken vaak dat blaasklachten erbij horen na een bevalling of door ouderdom, maar gelukkig is er iets aan te doen. Acupunctuur kan ondersteuning bieden bij diverse soorten blaasklachten. Tijdens het intakegesprek bespreekt de acupuncturist de klachten uitgebreid.  Geen behandeling is hetzelfde.

Blaasontsteking

Acupunctuur wordt zowel preventief als tijdens de blaasontsteking ingezet. De behandeling richt zicht op het versterken van het natuurlijke afweersysteem, de spierspanning en het ondersteunen van de werking van de nieren. Een blaasontsteking ontstaat meestal door bacteriën van buitenaf, die een ontsteking in de urinebuis of de blaas veroorzaken.

Incontinentie

Het komt vaker voor op latere leeftijd of na een zwangerschap. Het begint meestal als je erg hard moet lachen of hoesten en je je buik aanspant. Gaande weg komt het steeds vaker voor en moet je gebruik maken van incontinentie materiaal. De behandeling richt zich op de spierspanning rondom de blaas en de bekkenbodem.

Wat kan ik er zelf aan doen?

Stap één: letten op de hygiëne. Bij vrouwen is de afstand tussen de anus en de urinebuis erg kort. Door verkeerd afvegen of door geslachtsgemeenschap kunnen bacteriën van het anusgebied bij de urinebuis komen. En dan ontstaan de problemen. Plas altijd ná de geslachtsgemeenschap en veeg één kant op: van voor naar achter. Let er ook op dat je voldoende drinkt en je blaas goed leeg plast.

Stap twee: laat een urinetest bij de huisarts uitvoeren om blaasontsteking uit te sluiten.

Stap drie: bespreek de klachten met de huisarts als het erg hinderlijk wordt. Als de huisarts geen afwijkingen vindt, is het tijd voor een behandeling bij de acupuncturist.